Δικαστικές προσφυγές και κύμα αγανάκτησης κατά των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις πυροδοτούν οι επιστολές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, οι οποίες μαζικά αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι επιστολές όχι μόνο δεν εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού των περικοπών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις περιέχουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στα ενημερωτικά σημειώματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει παράδειγμα συνταξιούχου που έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα συνταξιούχου για τις πληρωμές Αυγούστου που καταβλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 710,11 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.166,39 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 121,56 ευρώ (σύνολο 1.998,06 ευρώ), η επιστολή του υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναφερόταν σε τελείως διαφορετικά ποσά, στον πίνακα με τα στοιχεία πριν από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Συγκεκριμένα, η επιστολή προς τον ίδιο άνθρωπο αναφέρεται σε κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 626,70 ευρώ, κύρια σύνταξη από το ΤΑΠ-ΟΤΕ 1.025,61 ευρώ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ (πλέον ΕΤΕΑ) 103,7 ευρώ, η οποία μετά την αναπροσαρμογή μειώνεται σε 95,73 ευρώ.

Η αναστάτωση αναμένεται να ενταθεί στις αρχές Νοεμβρίου όταν επιβληθεί το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50 ευρώ τουλάχιστον.