Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου,Prodexpo - Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του βουλευτή και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, με τον πολιτικό να αναφέρεται σε βασικές προϋποθέσεις ανάκαμψης της κτηματικής αγοράς, όπως ο περιορισμός της υπερφορολόγησης, με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, περιορισμό του φορολογικού συντελεστή στο 20%, και μείωση στα μερίσματα στα 5%.

Σημαντική, είναι, επίσης η αποκατάσταση της ρευστότητας που συνδέεται με το ζήτημα της αντιμετώπισης της των ‘’κόκκινων’’ δανείων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί πλέγμα μέτρων για τις επιχειρήσεις από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως, δε, υπογράμμισε, το θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι το αυτό του Silver economy που εφαρμόζεται επιτυχώς σε Μάλτα και Ιταλία και μπορεί να αποφέρει έσοδα. Όπως τόνισε, η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί θα δημιουργηθούν πρόσθετα οφέλη για το Δημόσιο. 

Έφερε, δε, τα παραδείγματα του έργου του Παπαστράτου στον Πειραιά και το Ελληνικό, το οποίο θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο, με ελληνική πρωτοβουλία, εγκαταλείποντας ιδεοληψίες. Το 2013 έγινε η επανεκκίνηση 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017. Την ίδια στιγμή, έργα που ήταν να ξεκινήσουν μέσα στο β΄εξάμηνο του 2016 έχουν παγώσει, ενώ θα πρέπει να ‘’ξεμπλοκάρει’’ και το ΕΣΠΑ. Έκανε λόγο για ‘’έλλειψη σχεδιασμού’’ για μελέτες για την επόμενη ημέρα των μεταολυμπιακών έργων. Ως σοβαρή παράμετρο ανέφερε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που δίχως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα.

Ο μόνος τρόπος να κερδηθεί το στοίχημα είναι να έχουμε πολιτική αλλαγή και η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα. ‘’Η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή’’ κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.