Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς έκλεισαν οι εκκρεμότητες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το υπόλοιπο μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθούν από τον ESM τα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα οδεύσουν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Όπως σημείωσε ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί και το θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.