current views are: 6

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:48

Εγκύκλιος: Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προσωρινές συντάξεις

Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προσωρινές συντάξεις δίνει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Δημοσίευση 16:48’

Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προσωρινές συντάξεις δίνει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συμπληρωματικές οδηγίες για τις προσωρινές συντάξεις δίνει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, καταβάλλουν, από 1/7/2011 και μετά, για την κύρια ασφάλισή τους πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας των Π.Δ. 124/1993, Π.Δ. 125/1993 και Π.Δ. 126/1993, δηλαδή μηνιαίως εισφορά ύψους 13,87 ευρώ (693,35 ευρώ x 2%).

Δεδομένου ότι η ανωτέρω πρόσθετη εισφορά καταβάλλεται υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης, θα συνυπολογίζεται με την κύρια εισφορά για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης. Ωστόσο, δεν θα συνυπολογίζεται στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή της πρόσθετης εισφοράς, μέχρι 31/12/2016.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης η εισφορά των 10 ευρώ που καταβάλλεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΔ.

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε ασφαλισμένους που κατά το τελευταίο 12μηνο ασφάλισης είχαν ασφάλιση μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία

Στους μεν μισθωτούς η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, στους δε αυτοαπασχολούμενους στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, ενώ στις περιπτώσεις που η καταβαλλόμενη εισφορά δεν είναι συνάρτηση του μηνιαίου εισοδήματος, προβλέπεται διαδικασία αναγωγής της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς σε μηνιαίο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις που κατά το τελευταίο 12μηνο υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για το χρόνο ελεύθερου επαγγελματία που προκύπτει, βάσει των σχετικών υπολογισμών.

Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ανωτέρω μέσου όρου. Ειδικά, στην περίπτωση των μέχρι 31/12/1992 εμμίσθων ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμένου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχούν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.

Συνυπολογισμός εισφορών που έχουν καταβληθεί από εμμίσθους για δώρα εορτών και επίδομα αδείας

Για τους έμμισθους ασφαλισμένους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη επί των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ασφάλισης (12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης), εάν κατά το χρονικό αυτό διάστημα έχουν παρακρατηθεί ασφαλιστικές εισφορές επί των ληφθέντων δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνουν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκαν.

Δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, εάν ο αιτών λαμβάνει και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που ο αιτών την προσωρινή σύνταξη λαμβάνει ή έχει υποβάλει αίτηση, για να λάβει σύνταξη γήρατος με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, δεν δικαιούται να λάβει προσωρινή σύνταξη για δεύτερη σύνταξη, λόγω γήρατος, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η σύνταξη χορηγείται για την κάλυψη του κινδύνου του γήρατος.

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε δικαιούχους της Ειδικής Προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ

Με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 4 και 5 του ν. 4387/2016, η Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ καταργήθηκαν αναδρομικά από 1/1/2016. Ως εκ τούτου, υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υφίσταται, μέχρι 31/12/2015.

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ που έχουν υπαχθεί αντίστοιχα στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξησης και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων και εντός του 12μηνου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης υπάρχει σχετική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η καταβληθείσα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων θα συνυπολογίζονται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά κατ’ ουσίαν αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλονται εντός του 2016. Για αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλονται το 2017, δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, κατά το προηγούμενο 12μηνο και, ως εκ τούτου, ζήτημα συνυπολογισμού εισφοράς. Επισημαίνεται ότι, κατά τον ίδιο τρόπο, θα συνυπολογίζεται και η πρόσθετη εισφορά που προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 14 του ν. 3986/2011 για την Ειδική Προσαύξηση (ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του Π.Δ. 124/1993) και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων (ύψους 1% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του Π.Δ. 126/1993).


σχετικα αρθρα