Πτωτικά κυμάνθηκαν οι δείκτες του τουρισμού τον Αύγουστο με απώλειες της τάξεως 750 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα τουριστικά έσοδα της χώρας τον περασμένο Αύγουστο υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ για τη δεκαετία που διανύουμε, καθώς με εξαίρεση το 2010 που σημειώθηκε πτώση 5,5% όλα τα προηγούμενα χρόνια τον μήνα αιχμής της ταξιδιωτικής κίνησης τα τουριστικά έσοδα κινούνταν με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση .

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι φορείς του τουρισμού είχε προαναγγείλει τη κάμψη που θα παρουσίαζε ο χώρος του τουρισμού τονίζοντας ότι ο «φθηνός τουρισμός» που ήρθε στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που είχε η Τουρκία από τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το ζήτημα των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 9,85 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της πτώσης συνιστά αρνητικό ρεκόρ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι ο προβληματισμός αυξάνεται για την τουριστική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι πιο πολλές αφίξεις δεν φέρνουν απαραίτητα και περισσότερα έσοδα.

Ωστόσο, μεταξύ των 23 χωρών που είχε στην τελευταία του έκθεση διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα παρουσίαζε την τρίτη υψηλότερη ποσοστιαία πτώση στα τουριστικά έσοδα μετά την Τουρκία και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στα τουριστικά έσοδα ενισχύοντας την εθνική τους οικονομία.