Η κρισιμότερη διαπραγμάτευση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινάει το απόγευμα της Κυριακής στο Χίλτον, μεταξύ των δανειστών και του υπουργείου Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή σε κρίσιμα θέματα, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, οι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα επιμείνουν την επαναφορά του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με στόχο να απομονώσουν το ΔΝΤ στα κρίσιμα θέματα των Συμβάσεων και των απολύσεων. Ταυτόχρονα θα επικεντρώσουν σε ουσιαστική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και στην δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να ρυθμίζουν τις αμοιβές τόσο για τον κατώτατο μισθό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο.

Στο θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει τις δικές του απόψεις το ΔΝΤ, επιχειρηματολογώντας για περισσότερη ευελιξία τόσο στους μισθούς όσο και στις εργασιακές σχέσεις, προτάσσοντας κυρίως το θέμα της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων, που υποστηρίζει εμμέσως και ο ΣΕΒ.

Στο πλέον επίμαχο θέμα των ομαδικών απολύσεων το βάρος πέφτει στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ωστόσο κατά πλειοψηφία οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπης απέκλεισαν μια αύξηση του ισχύοντος ποσοστού, προσθέτοντας ωστόσο πως το ισχύον σύστημα προληπτικής διοικητικής έγκρισης θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλο, ενώ έθεσαν και θέμα "μειωμένου ωραρίου" σε αντιστάθμισμα των επιπτώσεων.

Η συζήτηση αναμένεται να μην επικεντρωθεί στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας, όπως και στην άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκ άουτ) μετά και την (θετική) εισήγηση της Επιτροπής να παραμείνουν τα συγκεκριμένα θέματα ως έχουν.