Την έκθεση συμμόρφωσης με τα 15 προαπαιτούμενα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ESM που θα εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης του 1,5 δισ. ευρώ έδωσε στη δημοσιότητα ο μηχανισμός.

Η έκθεση με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου που επικυρώθηκε στο Eurogroup αναφέρει αναλυτικά τις δράσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση με τη σήμανση «done», που δείχνει πως ολοκληρώθηκαν επαρκώς.

Οι θεσμοί όμως σημειώνουν ότι πέρα από τα προαπαιτούμενα είναι σημαντικό να προχωρήσει ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και αυτό να στελεχωθεί από ανοικτή και διαφανή διαδικασία (σ.σ. έχει αποφασιστεί να προσληφθεί σύμβουλος που θα τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό) και να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά σημειώνεται ότι τα προαπαιτούμενα είναι σημαντικό να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα δημιουργήσει «αποτελεσματικές» αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται σημαντικές σχετικές δράσεις που δεν περιλαμβάνονται στα ορόσημα, όπως οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που όπως αναφέρεται πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στη βάση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση προωθούνται τεχνικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, που όπως αναφέρεται στο κείμενο έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν και θα γίνουν ως τα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

Πριν το επίσημο πράσινο φως για την εκταμίευση, προηγείται η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου αναμένεται θετική έκβαση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πέρα από τη δόση του 1,1 δισ., που έχει ήδη πάρει την έγκριση του Eurogroup από τη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου, σήμερα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που απέστειλε η ελληνική πλευρά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση και του υπόλοιπου 1,7 δισ. ευρώ.