current views are: 6

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση05:04

Βρούτσης: Στον «αέρα» το ασφαλιστικό – Εκρηκτικό μείγμα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Δημοσίευση 05:04’

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ  (Κέντρο Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) έτους 2016. «Δυστυχώς αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπροθέσμων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης -από την κυβέρνηση- ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», τόνισε ο πρώην υπουργός. Επίσης, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως «επιβεβαιώνεται ότι το ασφαλιστικό είναι “στον αέρα” και οι θυσίες συνταξιούχων και εργαζομένων πάνε χαμένες».   

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει συγκεκριμένα:

Ι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και 21 μήνες τώρα, “τραβούν” συνεχώς την ανηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (1η Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 16,93 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 55% ή 6,03 δις ευρώ επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και ανησυχητική, που δημιουργεί “ασφυξία” στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Και να σκεφτεί κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, πριν ακόμη εφαρμοστούν οι «εξοντωτικές εισφορές», σε επιχειρήσεις, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες.

«Επισημαίνεται, ότι το ΚΕΑΟ (Κέντρο Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της. Διαρθρωτική τομή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσαλέα –ως αντιπολίτευση-, ενώ παράλληλα όλο εκείνο το διάστημα υποσχόταν την κατάργησή του! Ευτυχώς, όμως, για το ασφαλιστικό μας σύστημα ο θεσμός αυτός διατηρήθηκε και σήμερα δικαιώνεται η επιλογή μας για τη δημιουργία του, καθώς αποτελεί θεμελιακό πυλώνα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών», υπογράμμισε ο βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων.

Και συνεχίζει: «Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με τη σύσταση του ΚΕΑΟ στα μέσα του 2014 πραγματοποιήθηκε –για πρώτη φορά – μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού. Παράλληλα, συνιστά την πρώτη ουσιαστική – οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία. Συνεπώς, η ίδρυση και η πλήρης λειτουργία του ΚΕΑΟ θωράκισε το ασφαλιστικό μας σύστημα απέναντι στις νοσηρές πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε την αποτελεσματικότητα του, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα». Συνεχίζοντας, τονίζει: «Στηρίζεται από ένα αξιόμαχο και αξιέπαινο για τις προσπάθειες του ανθρώπινο δυναμικό, το όποιο μάλιστα είναι και άρτια εκπαιδευμένο σε όλες τις βαθμίδες του. Δυστυχώς, ο οργανωτικός σχεδιασμός που είχαμε προετοιμάσει και ο οποίος θα συντελούσε στην επιπλέον ενίσχυση του ΚΕΑΟ, εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε από το ΣΥΡΙΖΑ».

ΙΙ. Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι και τα “ευρήματα” της Έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απωλεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από τους συνολικά 75.551 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν.4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 37.851 με οφειλές ύψους 1,75 δις ευρώ απεντάχθηκαν!

Συμπερασματικά δηλώνει: «Δηλαδή, πάνω από το 50% των οφειλετών που συμμετείχαν, απώλεσαν τη ρύθμιση για τις “100 δόσεις”! Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι άλλες ήταν αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Στη συνέχεια, αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και να απωλέσουν τη ρύθμιση δεκάδες χιλιάδες». Και καταλήγει: «Είναι λοιπόν σαφές, από τα στοιχεία της Έκθεσης, ότι η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία».