''Πράσινο'' φως για την δόση των 1,7 δισ. ευρώ που υπολείπονταν από την δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την χώρα μας δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Euro Working Group, ενώ και τυπικά με κείμενό του, το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αφού πρώτα εξέτασαν τα ελληνικά στοιχεία, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στη συνέχεια ενέκριναν την εκταμίευση των υπόλοιπων 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στη σχετική ανακοίνωση του ESM, επισημαίνει τα εξής: “Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου".

Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», αναφέρει ο Διευθυντής του ESM.

Σημειώνεται, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος από την Αθήνα όχι μόνο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και τα ανώτατασ στελέχη των κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών. 

Εξάλλου, εκτός από την έγκριση της υποδόσης, στην συνεδρίαση του EWG αποτιμήθηκε και η εικόνα των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή στην Αθήνα και θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον έως το βράδυ της Πέμπτης.