Σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% παρουσίασαν το 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, την ώρα που στην Ελλάδα σημείωναν «βουτιά» κατά 23%, τη μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το 2015 δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία - Ρουμανία, μεταφέροντας εκεί κεφάλαια προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρήκαν εύκολα τη σχετική καθοδήγηση τόσο από στελέχη ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία στις δύο χώρες μέσω θυγατρικών, αλλά και μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες μετέφεραν αποταμιεύσεις σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη επιχειρήσεων ένας βασικός λόγος που τελικά η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών είχε ηπιότερες επιπτώσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είχε αποκτήσει βάσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδος.

Έτσι πολλές σοβαρές επιχειρήσεις, μικρού μεγέθους, κατάφεραν όχι μόνο να σωθούν αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτές πιστωτικές γραμμές σε τράπεζες σε Βουλγαρία - Ρουμανία, κάτι που στην Ελλάδα ήταν αδύνατο, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή των capital controls. Το 2015 οι καταθέσεις στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ και στη Βουλγαρία κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Με μεγαλύτερη άνεση αντιμετώπισαν τις προκλήσεις οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές που είχαν χτίσει από καιρό της «άμυνές» τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.