Δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην αγορά ακινήτων καθώς το άλλοτε πανάκριβο κεραμίδι του Νεοέλληνα τείνει να  βγεί στο σφυρί για πώληση λόγω χρεών και κόστους συντήρησης. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας τουλάχιστον 150.000 πωλητήρια κατοικιών, εκ των οποίων περίπου 100.000 αφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα στην Περιφέρεια.

Ανάμεσά τους "ξεχασμένα" και απούλητα, τα τελευταία χρόνια, διαμερίσματα ή γραφεία κατασκευαστών που με την κρίση βρέθηκαν να αραχνιάζουν λόγω περιορισμένου έως μηδενικού ενδιαφέροντος από αγοραστές. Οι λόγοι της μαζικής εκποίησης ακινήτων είναι κατανοητοί. Με τα χρήματα που θα εισπραχτούν από την πώληση δεύτερου ή τρίτου διαμερίσματος από τη μιά γλιτώνεις κόστος στυντήρησης και φόρους, ενώ από την άλλη εισπράτεις ζεστό χρήμα. Κι όλα αυτά πριν αρχίσει το έπος των πλειστηριασμών λόγω κόκκινων δανείων που αναμένεται να προσθέσει δεκάδες χιλιάδες νέα πωλητήρια από πλευράς τραπεζών.

«Τα χιλιάδες νέα πωλητήρια κατοικιών που έχουν βγει στην αγορά οφείλονται  στους δυσβάσταχτους φόρους και φυσικά στον ΕΝΦΙΑ.  Το νέο κύμα  πωλήσεων προέρχεται  κυρίως από ιδιοκτήτες οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα του ενός  ακίνητα και θέλουν να πουλήσουν κάποιο για να βγάλουν τις υποχρεώσεις φόρων ή δανείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για δεύτερη κατοικία ή εξοχική» λέει στο newpost.gr η πρόεδρος της ΡΕ/ΜΑΧ -NEWDEAL Σταυρούλα Βαμβακά.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων, τα πωλητήρια κατοικιών μέσω κτηματομεσιτικών γραφείων ή αγγελιών στο διαδίκτυο η πωλητηρίων σε προσόψεις κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 20% και έτσι το στοκ των αδιάθετων σπιτιών, γραφείων και καταστημάτων ξεπερνά πλέον τα 150.000 σε αριθμό. Τα τελευταία χρόνια πολλά πωλητήρια αφορούν διαμερίσματα που προήλθαν από κληρονομιές κι αυτό οφείλεται στην αδυναμία καταβολής των φόρων κληρονομιάς ή του κόστους συντήρησης τους από τους κληρονόμους. Ετσι αρκετοί που απέκτησαν κάποιο αριθμό διαμερισμάτων  βγάζουν τώρα 2-3 διαμερίσματα στο σφυρί ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν από τη μιά φορολογικές εκκρεμότητες και από την άλλη να μπορέσουν να εκμισθώσουν τα υπόλοιπα σε χαμηλές έστω τιμές ώστε να αποκτήσουν  ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την εκμετάλευση των υπολοίπων ακινήτων.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων αυτές έχουν ήδη πέσει στον γκρεμό με το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2007-2016 δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία η μεσοσταθμική πτώση των τιμών κυμαίνεται πέριξ του 40%. Αν μάλιστα ένας υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τοις μετρητοίς την αγορά ενός ακινήτου αυτό του παρέχει τη δυνατότητα διεκδίκησης  από τον πωλητή πρόσθετης έκπτωσης από 10%-20% ή  και παροχές (δωρεάν parking-αποθήκη κλπ). Η αυξημένη προσφορά από τη μιά και η περιοριορισμένη ζήτηση από την άλλη έχουν οδηγήσει, όπως αναφέρθηκε, σε δραματική πτώση των τιμών σε νεόδμητα και παλαιά ακίνητα.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι τα νεόδμητα έφτασαν να πωλούνται από 1000 ευρώ το τ.μ σε Περιστέρι και Αγίους Αναργύρους, ενώ τα παλαιά διαμερίσματα από 500-900 ευρώ το τ.μ ανάλογα την περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη τα καινούργια έως 5 ετών διαμερίσματα πωλούνται από 750 ευρώ-2.500 ευρώ το τ.μ (Πυλαία), ενώ τα παλαιά από 550-1600 ευρώ το τ.μ. Ανάλογη η εικόνα και σε επαρχιακές πόλεις όπως Χαλκίδα από 400 ευρώ το τ.μ ,Τρίπολη από 500 ευρώ το τ.μ και Ορεστιάδα από 300 ευρώ το τ.μ.Παράγοντες της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν ότι οι ευκαιρίες είναι πλέον αρκετές και αφορούν κυρίως σε ακίνητα άνω των 5 ετών και μεγάλων επιφανειών.