Ακριβότερα κατά 50 λεπτά σε σχέση με σήμερα θα πληρώνουν από τις αρχές του επόμενου έτους οι καπνιστές το πακέτο με τα τσιγάρα που καπνίζουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ήδη δύο πολυεθνικές έχουν αυξήσει τις τιμές κατά 0,20 ευρώ και θα ακολουθήσουν σταδιακά μέσα στον Νοέμβριο και οι υπόλοιπες.

Δεν θα είναι όμως αυτή η μόνη επιβάρυνση για τους καπνιστές αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η δεύτερη αύξηση της τάξης των 0,30 ευρώ θα έρθει από αρχές του 2017.

Και αυτό προκειμένου να μην φανεί η μεγάλη επιβάρυνση στον καταναλωτή άμεσα.

Τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον φορολογημένο προϊόν στη χώρα, καθώς ο φόρος φθάνει το 84% της λιανικής τιμής σήμερα και το 90% από 1ης Ιανουαρίου 2017 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, μετά την πλήρη εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά (ένα στα 3) έχουν κλείσει.

Η εφημερίδα θέτει επίσης το ζήτημα του λαθρεμπορίου, καθώς σύμφωα με πληροφορίες κατά το α΄ τρίμηνο 2016 το παράνομο εμπόριο καπνού ξεπέρασε και πάλι το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενώ τα δίκτυα πώλησης μιλούν για κατακόρυφη αύξηση του λαθρεμπορίου τη φετινή χρονιά, καθώς έχουν σταματήσει οι έλεγχοι.

Στο μεταξύ, σύμβαση για την εκτύπωση νέων ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνικών προϊόντων υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.