Με τον "οδικό χάρτη" για την αδήλωτη εργασία ανά χείρας προσέρχεται στο Χίλτον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη διπλή (πρωί-απόγευμα) διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Χθες υπουργείο Εργασίας και "κοινωνικοί εταίροι" συμφώνησαν σε ένα πλήρες σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, τριετούς διάρκειας.  

Το σχέδιο περιλαμβάνει νέο σύστημα μειωμένων προστίμων, φορολογικά κίνητρα για τη δήλωση της εργασίας, επανασχεδιασμό του εργοσήμου, καταπολέμηση των υποκρυπτόμενων μορφών εξαρτημένης εργασίας μέσα από τα «μπλοκάκια», ενοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων - εισφορών και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η συμφωνία, εθνικού χαρακτήρα, έγινε υπό την επίβλεψη και έγκριση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα λογική στην πολιτική επιβολής προστίμων και συγκεκριμένα:

* η μείωση του προστίμου από 10.500 ευρώ σε  3.500 ευρώ σε συνδυασμό με την υποχρέωση του εργοδότη να προσλαμβάνει τον αδήλωτο εργαζόμενο.
*Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για 12 μήνες, χωρίς την ίδια περίοδο να μειώσει το προσωπικό του.
*Νέο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ που θα καταγράφει όχι μόνο τους ενεργούς εργοδότες αλλά και τις επιχειρήσεις που δεν είναι απογεγραμμένες ως εργοδότες (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις) όπου μπορεί να υποκρύπτεται αδήλωτη εργασία.  Να σημειωθεί ότι, η ΓΣΕΕ συνυπογράφοντας επί της αρχής τον “οδικό χάρτη” ζήτησε, επιπλέον, να προβλεφθεί ρητά (και όχι να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου) η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ο έλεγχος της ευελιξίας υπογραμμίζοντας ότι η απορρύθμιση λειτουργεί ενθαρρυντικά για την επινόηση και εφαρμογή κάθε λογής παραβατικών συμπεριφορών σε εργασιακό και φορολογικό επίπεδο.

Τα επίμαχα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα είναι η δυνατότητα υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Οι δανειστές, όπως έγραψε το newpost, πιέζουν για αποδοχή μεγαλύτερου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, με μεγαλύτερη προστασία των απολυμένων, ενώ ζητούν ανεξάρτητη αρχή που θα έχει τον τελικό λόγο στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.