Με πληρωμές σε προμηθευτές, εργολάβους, ιδιώτες κλπ ύψους 5 δις ευρώ έως το τέλος του χρόνου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά μέχρι τις γιορτές, επιδιώκοντας παράλληλα να ανατρέψει τα προγνωστικά για συνεχιζόμενη ύφεση και φέτος εμφανίζοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Οι εκταμιεύσεις των ποσών θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί σε λίγες ημέρες και για την οποία δόθηκε από τους δανειστές το πράσινο φως μετά την ολοκλήρωση των υπόλοιπων 15 προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Νοέμβριο θα διατίθενται ανά μήνα σε ιδιώτες από το δημόσιο 750 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων ετών ,περιορίζοντας κατά 1,5 δις ευρώ τα φέσια του δημοσίου που τον Αύγουστο έφτασαν τα 4,9 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές βέβαια του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα ήταν πολύ περισσότερες μέχρι τον Ιούνιο καθώς στα 4.9 δις ευρώ θα πρέπει κανείς να προσθέσει και το ποσό του 1,8 δις ευρώ που δόθηκε σταδιακά από τον Ιούλιο ως εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές του δημοσίου.

Όμως εκτός από το 1,5 δις ευρώ της υποδόσης του δανείου από τους πιστωτές έως τις γιορτές αναμένεται να ριχτούν στην αγορά άλλα 3,5 δις ευρώ ζεστό χρήμα που αποτελούν  υπόλοιπο από το συνολικό φετινό κόστος του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους 6,7 δις ευρώ)από το οποίο πληρώθηκαν μέχρι σήμερα οφειλές μόλις  2,9. δις ευρώ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί για τις οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα ,οι οποίες ξοφλούνται υποχρεωτικά κατ απαίτηση των δανειστών με χρήματα του νέου δανείου του τρίτου Μνημονίου, προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο υπολογίζει πάντα τις οφειλές του με βάση τις εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις του και εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα ή οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιώτες.

Αντιθέτως, οι δανειστές στους υπολογισμούς τους προσθέτουν και τις μη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ποιές είναι οι μη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες; Οι συντάξεις και τα εφάπαξ η καταβολή των οποίων καθυστερεί σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2013 (και λαμβάνουν προσωρινά μειωμένη σύνταξη), οι επιστροφές φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α σε φορολογούμενους.