current views are: 8

28 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση07:11

Ανατιμήσεις – σοκ σε 54 νησιά λόγω κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Ανατιμήσεις – σοκ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης φέρνει από τις αρχές του νέου έτους η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.

Δημοσίευση 07:11’

Ανατιμήσεις – σοκ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης φέρνει από τις αρχές του νέου έτους η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.

Ανατιμήσεις – σοκ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης φέρνει από τις αρχές του νέου έτους η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου.

Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 10-15%, οι τιμές του καφέ θα ακριβύνουν κατά 20-25%, ενώ σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα σημειωθούν αυξήσεις τιμών από 3,7% έως 6%.

Ειδικότερα από την 1η/1/2017 η εφαρμογή της διάταξης στα 54 νησιά του Αιγαίου θα έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο:

  • Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπαιδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν τουλάχιστον κατά 3,7% στα συγκεκριμένα 54 νησιά.
  • Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering και αποχέτευση. Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6%.
  • Να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, δεδομένου ότι από την 1η-1-2017 στα προϊόντα αυτά εκτός από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 17% στο 24% θα αυξηθούν και οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η-1-2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
  • Συνυπολογιζόμενης και της αύξησης του ΦΠΑ από το 17% στο 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από τις παραπάνω αυξήσεις στους ΕΦΚ, οι επιπτώσεις στις λιανικές τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα καύσιμα στα 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-207 θα είναι οι εξής:
    -αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 8,5-9 λεπτά το λίτρο
    -αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης τουλάχιστον κατά 12-13 λεπτά το λίτρο
    -αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης τουλάχιστον κατά 15 λεπτά το λίτρο
  • Να αυξηθούν σημαντικά και οι λιανικές πωλήσεις του καφέ δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1η/1/2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό!

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν, σύμφωνα με την Ελεύθερο Τύπο, ήδη καταργηθεί από 1η/10/2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από 1ης/6/2015 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Τα 54 νησιά που θα σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις από την 1η/1/2017 αφορούν: Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Φούνροι, Οινούσσες, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Αμμουλιανή, Διάπορος, Σκόπελος, Κυρά-Παναγιά, Περιστέρα, Τσουγκριά, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος, Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελλόριζο, Αλιμιά, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι και Κίναρος.


σχετικα αρθρα