Σε συμπληγάδες φαίνεται να βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση να συνεχίζονται, τα μηνύματα που έρχονται όμως από διεθνείς παράγοντες μόνο… ευοίωνα δεν είναι.

Από τη μία βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκπρόσωπος του οποίου χτες ανέφερε πως οι εκπρόσωποι του στην Αθήνα διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Τζέρι Ράις όμως υπενθύμισε και ορισμένες πάγιες θέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες είναι πολιτικά επώδυνες για την κυβέρνηση: Ότι δηλαδή το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως για να αποφασίσει το Ταμείο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει είτε να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε να υιοθετηθεί ακόμη ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.  Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Στο θέμα του χρέους, το οποίο για την κυβέρνηση είναι μείζον, πήρε θέση ξεκάθαρα προχτές και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η τοποθέτηση του οποίου απευθυνόταν τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στην Αθήνα.  Ξεκαθάρισε πως συντάσσεται με τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα του χρέους και τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα αποπληρωμής για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Σε βραχυπρόθεσμη φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο επικεφαλής του ESM, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Παρότι το εθνικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, όπως είπε ο ίδιος, «αυτό δεν είναι σχετικό όταν πληρώνεις επιτόκιο 1%». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, αυτή τη στιγμή πληρώνει σχετικά λιγότερα, σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο, λόγω των φτηνών δανείων που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.