«Ίσως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο σε μερική σύμπραξη με την Κομισιόν για εκείνες της υποθέσεις συμμόρφωσης που αυτή δεν μπορεί να επιβάλει» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το ταμείο χρηματοοικονομικής διάσωσης της ευρωζώνης—ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM—θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατάλληλο θεσμό για να αναλάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις ευθύνες της για την επίβλεψη της τήρησης των προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι όσο δεν υφίσταται μία ευρωπαϊκή νομισματική ένωση—κάτι που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί στο προσεχές μέλλον—η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει έναν περισσότερο πολιτικό ρόλο, ενώ το βάρος της επίβλεψης των δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να το επωμισθεί ο ESM.

Ασκώντας κριτική στην μέχρι τώρα εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή ρόλο. «Έχουν το απόλυτο δικαίωμα να το πράξουν, όμως αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την αποστολή να επιβληθεί η συμμόρφωση» έσπευσε να επισημάνει.«Η τωρινή Επιτροπή έχει επιλέξει να έχει πιο πολιτικό ρόλο και έχει το απόλυτο δικαίωμα να το πράξει. Όμως αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την αποστολή να επιβληθεί η συμμόρφωση»,