Αυξάνει μέρα με τη μέρα αλλά και μήνα με το μήνα ο αριθμός των φορολογουμένων  (8,5 εκατομμύρια σήμερα το σύνολο) που προχωρά σε στάση πληρωμών στην εφορία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε κατά 340.000 φτάνοντας πλέον τα 4.374.475 φορολογούμενους ,με αποτέλεσμα ένας στους δύο φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα η εταιρείες) να έχει οφειλές και να βρίσκεται είτε εντός ,είτε εκτός ρύθμισης στην εφορία.

Από αυτούς και συγκεκριμένα για έναν στους τρεις οφειλέτες η  εφορία θεωρεί ότι τα χρέη  είναι εισπράξιμα   και όχι  ανεπίδεκτα είσπραξης (όπως ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες άλλους π.χ θανόντες, φυλακισμένους, πτωχευμένες επιχειρήσεις κλπ),και μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας έφτασε το Σεπτέμβριο το 1,6 εκ, έναντι 1,5 εκ τον Αύγουστο καθώς σε αυτούς προστέθηκε και ένα μέρος από τους 340.000 νέους οφειλέτες των οποίων τα χρέη κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις κλπ) για περίπου 800.000 οφειλέτες ,και τους επόμενους μήνες έρχεται η σειρά των υπολοίπων 800.000 αρχικά με ενημερωτικά ραβασάκια καθώς θα  κληθούν να πληρώσουν η να ρυθμίσουν τα χρέη τους (σε 12 δόσεις) στην Εφορία.

Ανάμεσα σε αυτούς θα περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι από τους νέους οφειλέτες (περίπου 100.000)που δεν πλήρωσαν φέτος είτε τον ΕΝΦΙΑ η τον φόρο εισοδήματος. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα συνολικά χρέη των ιδιωτών προς την εφορία ξεπέρασαν πλέον τα 92 δις ευρώ κι αυτό  παρότι φέτος εισπράχθηκε  σημαντικό μέρος από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη φορολογουμένων με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο  Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα φορολογικά έσοδα του κράτους  να υπερβούν κατά 1 δις ευρώ το στόχο.

Πάντως φοροτεχνικοί και γνώστες της αγοράς εκτιμούν ότι με το ρυθμό αύξησης του τελικού ποσού του χρέους των ιδιωτών στο δημόσιο, το αργότερο αυτό μετά από ένα εξάμηνο, θα  ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ.