Υπεγράφη επίσημα σήμερα στις Βρυξέλλες η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν επίσημα σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA, η υπογραφή της οποίας είχε καθυστερήσει τρεις ημέρες λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο.

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον Καναδά» υποστήριξε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Σήμερα θέτουμε τα διεθνή πρότυπα και για τις άλλες συμφωνίες που θα ακολουθήσουν» έσπευσε να συμπληρώσει.

Το «παρών» στη Σύνοδο έδωσαν, εκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

"Τι υπομονή!" είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατά την άφιξή του λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

"Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε", του απάντησε ο Τριντό. "Παίξατε καλά!" είπε επίσης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Έξω από το κτίριο δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της CETA και κρατούσαν πανό –"Οι πολίτες πάνω από τις πολυεθνικές"– υπό τον ήχο ταμπούρλων. Πέταξαν επίσης κόκκινη μπογιά.

Ο καναδός πρωθυπουργός –η άφιξη του οποίου καθυστέρησε κατά μιάμιση ώρα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος κατά την αναχώρηση του αεροπλάνου του από την Οτάβα– περίμενε μερικές ημέρες προκειμένου οι Ευρωπαίοι να διευθετήσουν τις διαφορές του ώστε η συμφωνία να μπορέσει να υπογραφεί.

Τι ''φέρνει'' η CETA

 

Η CETA, που θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί οριστική.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία πέρασε... δια πυρός και σιδήρου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο.

Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την χθεσινή έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο.