Το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκαλυφθεί με τα POS κάποιων επιχειρήσεων  που ήταν συνδεδεμένα με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να αποφεύγουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος στη χώρα μας αλλά και την καταβολή ακόμη και του Φ.Π.Α.

Τώρα η έρευνα του ΣΔΟΕ επεκτείνεται και σε όσους ιδιώτες επιχειρούν στήνοντας εικονικές επιχειρήσεις (χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και απασχολούμενο προσωπικό) με έδρα τη Βουλγαρία να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα και παράλληλα να αποφύγουν τη φορολόγηση των προιόντων στη χώρα μας μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

Εισάγουν π.χ προιόντα από την Κύπρο, τα τιμολογούν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια τα εισάγουν χωρίς Φ.Π.Α στη χώρα μας. Την ίδια ώρα στο στόχαστρο από το Υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν και οι εικονικές επιχειρήσεις που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για να γλιτώσουν την εδώ υψηλή φορολόγηση (29%) έναντι του 10% στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου το φαινόμενο της μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων,τα χρόνια της κρίσης, δεν είναι τόσο δραματικό όσο εμφανίζεται καθώς μόλις 6-7.000 επιχειρήσεις μετέφεραν φορολογικά την έδρα τους στην Βουλγαρία η ιδιώτες ίδρυσαν εταιρεία εκ του μηδενός και αυτό με μοναδικό σκοπό την αγορά πολυτελούς Ι.Χ η ακινήτων η χωραφιών.

Αντιθέτως έγινε μαζικό άνοιγμα περίπου 60.000 εταιρικών λογαριασμών ώστε να μπορούν οι εταιρείες να εξοφλούν εύκολα τις πρώτες ύλες που εισάγουν στη χώρα μας και να προμηθεύονται αγαθά από τρίτες χώρες παρακάπτοντας τα capital controls.

Την δεκαετία του 2000-2010 είχαν μεταφερθεί στη Βουλγαρία περίπου 8-9.000 επιχειρήσεις ,κυρίως από τον κλάδο της Κλωστουφαντουργίας καθώς τότε το εργασιακό κόστος ήταν χαμηλό όπως επίσης και η τιμή του ρεύματος με αποτέλεσμα το 10% του βουλγαρικού εργατικού δυναμικού να εργάζεται σήμερα σε ελληνικές επιχειρήσεις.