current views are: 6

31 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:18

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκτοξεύτηκε το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων, πλησιάζει το δημόσιο χρέος

Φρένο στα σενάρια της ΤτΕ και της κυβέρνησης περί ανάπτυξης της τάξης του 2,7% το 2017 βάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του όπου μεταξύ άλλων προειδοποιεί ότι το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει το ύψος του δημοσίου.

Δημοσίευση 13:18’

Φρένο στα σενάρια της ΤτΕ και της κυβέρνησης περί ανάπτυξης της τάξης του 2,7% το 2017 βάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του όπου μεταξύ άλλων προειδοποιεί ότι το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει το ύψος του δημοσίου.

Φρένο στα σενάρια της ΤτΕ και της κυβέρνησης περί ανάπτυξης της τάξης του 2,7% το 2017 βάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του όπου μεταξύ άλλων προειδοποιεί ότι το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει το ύψος του δημοσίου, το οποίο άγγιζε τα.328,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.

«Διαπιστώνουμε περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ. Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!», υπογραμμίζει η Έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για ανάπτυξη το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλιστα, υπερθεματίζει».

Όμως, επισημαίνει, «τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν. Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής (=τρίτο Μνημόνιο)».

«Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!», υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης».

Παράλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι «το χρέος δεν είναι ο μόνος παράγοντας αβεβαιότητας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, η γραφειοκρατία, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι φορολογικοί συντελεστές, η αστάθεια στη νομοθεσία, οι δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων και στη δικαιοσύνη. Επομένως, η επενδυτική ώθηση που χρειάζεται η χώρα θα προέλθει όχι μόνον από τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο (με όσες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν)».

«Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου», εκτιμά ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού.


σχετικα αρθρα