''Καρφί'' για την χώρα μας και το πως διαχειρίστηκε την βοήθεια από τον ESM συνιστά η σημερινή δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ''από τις πέντε χώρες, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο, μόνο μία δεν πέτυχε''.

Ο Ευρωπαίος οικονομολόγος, από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται τόνισε τα εξής:

Έχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας. Αναμένω ότι η Ελλάδα, επίσης, μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές το επόμενο έτος, αν συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποφασισθούν πιθανόν φέτος, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό. 

«Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία. Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια (σ.σ.: τις μεταβολές τους).

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.