Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης του νέου διοικητικού σχήματος της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ, μπορεί να αποτελέσει βήμα για την αποκατάσταση της ηρεμίας εκλέγοντας Πρόεδρο και νέα μέλη, μπορεί όμως και να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το economy365.gr όπως είναι γνωστό, το διοικητικό κενό στην Τράπεζα Πειραιώς προέκυψε από τέσσερα γεγονότα, το καθένα από τα οποία έχει το δικό του ειδικό βάρος:

  • Την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου που οδήγησε στην «εξαΰλωση» των προηγούμενων μετόχων.
  • Στην υποχρέωση συμμόρφωσης με τα κριτήρια που προέκυψαν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες και που νομοθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2015.
  • Την αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Άνθιμου Θωμόπουλου.
  • Την αποχώρηση του ιστορικού ιδρυτή και Προέδρου της Τράπεζας Μιχάλη Σάλλα.

Ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, πρέπει να λυθεί με τις λιγότερες αναταράξεις. Να συγκροτηθεί το ΔΣ, να εκλεγεί Πρόεδρος και τελικά να επιλεγεί ο CEO. Και αυτά, με συναίνεση μεταξύ των μετόχων δηλαδή του ΤΧΣ που κατέχει το 25% της Τράπεζας και των θεσμικών επενδυτών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα άλλο 25% της Τράπεζας.

Είναι άστοχο να πιστεύει κανείς ότι ενδέχεται να υπάρξει πραγματική λύση η οποία να αγνοεί τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας.

Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, στο αυριανό ΔΣ, όλες οι πλευρές και κυρίως το ΤΧΣ πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα αποκατάστασης της ηρεμίας, εκλέγοντας τα τρία νέα μέλη του ΔΣ το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει πρόεδρο και θα ανοίξει το δρόμο για την επιλογή του κατάλληλου CEO για τη μεγαλύτερη Τράπεζα της χώρας.

Για τη θέση ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα των Γιώργου Πουλόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, η υποψηφιότητα του οποίου δείχνει να μην περνάει και του Προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη, ενδεχόμενο που παρά τη σχετική διάψευση θεωρείται ανοικτό.

Θεωρείται δεδομένο ότι χωρίς λύση στο ΔΣ ουδείς επαγγελματίας θα πάρει το ρίσκο να αναλάβει τις τύχες της Τράπεζας.

Ωστόσο, παρά τις νηφάλιες φωνές που προτείνουν συναινετικές διαδικασίες και λύση στο πρόβλημα που εκκρεμεί επ0ί δέκα μήνες τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι επιλέγουν το δρόμο της ολοκληρωτικής σύγκρουσης επιλέγοντας τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για να «λυθούν οι διαφορές με τους ξένους θεσμικούς».

Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και σε σύγκρουση της κυβέρνησης με τους ξένους θεσμικούς, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει σαν αποτέλεσμα την τοποθέτηση Επιτρόπου ή κάποιου ξένου CEO ο οποίος θα υπακούει σε κελεύσματα εκτός των συνόρων.

Ταυτοχρόνως, οι θεσμικοί επενδυτές θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να φθείρουν την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι εμπαίζονται.

Το περίεργο είναι ότι ενώ το ΤΧΣ έχει εγκρίνει τα τρία νέα μέλη στο ΔΣ της Τράπεζας και σε αυτά συμφωνούν όλοι, ο πρόεδρός του Γιώργος Μιχελής, έχει προσχωρήσει στην ιδέα της Γενικής Συνέλευσης και της σύγκρουσης με τους ξένους θεσμικούς.

Στην περίπτωση κατά την οποία επιμείνει σε αυτή την άποψη, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την συνέχεια. Ένα μόνο είναι βέβαιο: Η Τράπεζα θα βρεθεί σε περιδίνηση και θα μετατραπεί σε πόλο συστημικής αστάθειας.