current views are: 6

1 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:30

Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας τα περί δανέζικου μοντέλου στα εργασιακά

Τις «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά προσπάθησαν να χαράξουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

Δημοσίευση 19:30’

Τις «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά προσπάθησαν να χαράξουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

Τις «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά προσπάθησαν να χαράξουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς για τα εργασιακά, και διέψευσε τα περί δανέζικου μοντέλου στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Αυτά περί Δανίας, είναι αρχαία ιστορία» είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν ισχύουν για την περίπτωση της Ελλάδας.

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι αξιώσεις αυτές για ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας αποτελούν προτάσεις της Κομισιόν που περιλαμβάνονταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το ΚΕΑ, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, για τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν τα πειράξουμε θα είναι για να τα αυξήσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Γ. Χουλιαράκη, αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Όπως είχε αναφέρει το newpost.gr, η κυβέρνηση ουσιαστικά αναζητά 150 – με 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης από την 1.1.2017, και όχι σταδιακά όπως είχε ζητήσει από τους θεσμούς στην τελευταία διαπραγμάτευση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη σύσκεψη επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» 


σχετικα αρθρα