Καταρρίπτει η EBRD τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη το 2017: «Βλέπει» 2%, έναντι 2,7% του προϋπολογισμού

Καταρρίπτει η EBRD τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη το 2017: «Βλέπει» 2%, έναντι 2,7% του προϋπολογισμού

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οργανισμοί καταρρίπτουν τους υπερφιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση περί ανάπτυξης το 2017.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που για φέτος προβλέπει μηδενική ανάπτυξη και για το 2017, 2% έναντι 2,7% που θέτει η κυβέρνηση στο σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Αν και το ΑΕΠ της χώρας μας υποχώρησε κατά 0,7% το πρώτο εξάμηνο, η EBRD εκτιμά ότι τα έσοδα από τις μεγάλες τουριστικές αφίξεις και η σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα λειτουργήσουν ως θετικά αντίβαρα το δεύτερο μισό του έτους, οδηγώντας σε μηδενική ανάπτυξη για όλο το δωδεκάμηνο.

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο καμπής» για να βγει από την ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα, επισημαίνοντας δε πως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Μνημονίου έχει συμβάλει σε μερική ανάκτηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Για το 2017, η EBRD προβλέπει ότι οι επενδύσεις και η εμπιστοσύνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως υπογραμμίζει ότι μία σειρά παραγόντων θα περιορίσει την ανάπτυξη στο 2%.

Η Τράπεζα στέκεται συγκεκριμένα στα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων, της συνεχιζόμενης λιτότητας και των capital controls, σημειώνοντας πως αυτοί οι παράγοντες «κατά πάσα πιθανότητα θα συγκρατήσουν» την ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο