Με αργούς ρυθμούς, τόσο όσον αφορά την κατανάλωση, όσο και την ενεργοποίηση, προχωρά φέτος η διαδικασία για την προμήθεια του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αν και θεωρητικά, έχει ''ανοίξει'' από τα μέσα Οκτωβρίου, ακόμα είναι ασαφές το ποιοι το δικαιούνται, αλλά και πόσα χρήματα θα λάβουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν και τα τελικά κριτήρια των φορολογουμένων, τα οποία και θα καθορίσουν το πόσοι τελικά θα πάρουν και τι ποσό.

Σύμφωνα με τον -τέως πλέον- αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το ποσό που θα διατεθεί, φέτος, ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ, το οποίο, όμως, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς δεν θα φτάσει σε καμία περίπτωση για τους φετινούς δικαιούχους. 

Αυτό που έρχεται, φέτος, να αλλάξει το τοπίο και να καθορίσει τον αριθμό των δικαιούχων είναι η θεσμοθέτηση δικαιότερων γεωγραφικών κριτηρίων, χωρίς μετακινήσεις νομών σε πιο "ψυχρές" γεωγραφικές ζώνες, έτσι ώστε οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών πολλών νομών της χώρας, να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά επιδόματος από τους κατοίκους των πεδινών και λοιπών περιοχών των ίδιων νομών. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αρκετοί νομοί ανά την Ελλάδα θα σπάσουν σε 2 διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες: μία που θα περιλαμβάνει τις ορεινές περιοχές του νομού, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το επίδομα θέρμανσης θα είναι μεγαλύτερο, και μία που θα περιλαμβάνει τις υπόλοιπες, παραλιακές, πεδινές και ημιορεινές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες τη χειμερινή περίοδο είναι υψηλότερες από ότι στις ορεινές περιοχές και το επίδομα θέρμανσης θα είναι ένα χαμηλότερο ποσό.

Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα ίδια που ίσχυαν και πέρυσι και θα αφορούν κάθε φορολογούμενο, ο οποίος:
α) είναι άγαμος, είχε κατά το προηγούμενος έτος ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και κατείχε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ
β) είναι έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ
γ) είναι έγγαμος με 1 παιδί και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. 
δ) είναι έγγαμος με 2 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ ε) είναι έγγαμος με 3 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ 
στ) είναι έγγαμος με 4 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ ζ) είναι έγγαμος με 5 παιδιά και πέρυσι είχε ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ κ.ο.κ. (για κάθε επιπλέον παιδί ισχύει πρόσθετο όριο εισοδήματος 2.000 ευρώ) 

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το υπουργείο να αποφασίσει τελικά να συνδυάσει τόσο τον επανακαθορισμό των ζωνών, όσο και τις μειώσεις στα όρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. 

Και όσο οι διαδικασίες καθυστερούν, τόσο και η κατανάλωση σημειώνει πτωτική πορεία, τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Γ. Ασμάτογλου ''ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αν αγοράζει πετρέλαιο, αυτό είναι πολύ λίγο για να καλύψει τις προηγούμενες απώλειες''.