Νέος αγώνας δρόμου ξεκινάει για την κυβέρνηση ενόψει της β’ αξιολόγησης, με στόχο να κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, και ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου εκτός απρόοπτου επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η κυβέρνηση καλείται να κλείνει σε καθημερινή βάση τρία με τέσσερα μέτρα, από τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταφέρει να τα ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά των Βρυξελλών το ζητούμενο είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους, καθώς ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πως όσο περισσότερο καθυστερήσει τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν.

Σε ό,τι δε αφορά το ζήτημα το χρέους και το αν η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε στην Καθημερινή ότι: «Σίγουρα δεν θα παρακολουθήσω την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα».