Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup, που συνεδριάζει στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο τρέχει να κλείσει έως το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τις εκκρεμότητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και για όσα πετύχει σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την εφαρμογή από την Αθήνα των 15 προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς αργότερα να αποτιμούν θετικά και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να ανάβει «πράσινο» για την εκταμίευση 2, 8 δισ. στις 25 Οκτωβρίου.

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσει η αξιολόγηση 

Τρέχει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των δανειστών να φτάνουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση καλείται να κλείνει σε καθημερινή βάση τρία με τέσσερα μέτρα, από τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταφέρει να τα ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά των Βρυξελλών το ζητούμενο είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους, καθώς ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πως όσο περισσότερο καθυστερήσει τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν.