Εχοντας ως αφετηρία ότι δεν θα κοπούν αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης, περιλαμβάνει τρεις συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτος, η εξοικονόμηση 100 – 200 εκατομμυρίων από την αναμόρφωση του Προνοιακού Χάρτη για το 2017, καταργώντας επιδόματα σε δικαιούχους που εντάσσονται στο ΚΕΑ και μειώνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές σε χρήμα ή/και σε είδος.

Η λογική βασίζεται στην αναδιανομή πόρων από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα προς το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού και στο στόχαστρο βρίσκονται 33 επιδόματα που σήμερα απολαμβάνουν κυρίως άτομα ή οικογένειες με μέσο εισόδημα.

Δεύτερος στόχος, ο εξορθλογισμός των επιδομάτων. Ετσι θα περιοριστούν οι δικαιούχοι που σήμερα βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, ώστε τα επιδόματα να έχουν καλύτερη στόχευση στους φτωχούς και παράλληλα να περισσέψουν χρήματα για να δοθούν στο ΚΕΑ, το οποίο ενισχύει ούτως ή άλλως τους πάμφτωχους

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών (1.000 ευρώ το χρόνο και συνολικό κονδύλι 47,69 εκ. για το 2016) που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ισχύει σήμερα εισοδηματικό κριτήριο 30.000 ευρώ που αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται ο κοινωνικός τουρισμός, παροχές διακοπών για ανέργους και συνταξιούχους, επιδόματα μακροχρόνια ανέργων και νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, προγράμματα κατασκηνώσεων κ.α

Τρίτος στόχος, να παραμείνουν ως έχουν τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Στα αναπηρικά επίκειται εξορθολογισμός τους προς το τέλος του έτους αλλά με σταθερή την δαπάνη (εσωτερική ανακατανομή). 

Για τα οικογενειακά επιδόματα, η συζήτηση για τον ανασχεδιασμό τους έχει ανάψει με την Παγκόσμια Τράπεζα να προτείνει ενοποίηση του Ενιαίου Επιδόματος Τέκνων με το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων και ελαφρά μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων.