current views are: 9

7 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:52

Μήνυμα Eurogroup: Κλείστε το συντομότερο την αξιολόγηση – Περισσότερα για το χρέος από Δεκέμβρη

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup 

Δημοσίευση 17:52’

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup 

Για πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, μεταθέτοντας την συζήτηση για το χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μίλησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η  β’ αξιολόγηση συνεχίζεται, πρόοδος έχει γίνει και προφανώς είναι προς το συμφέρον όλων να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Όπως είπε σχετικά με το θέμα του χρέους «στο επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου θα συζητήσουμε περισσότερα». Εξάλλου, σημειώσε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

Όλα αυτά, επισήμαεν, θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup

Την ανάγκη να κλείσει έως τον Δεκέμβριο η αξιολόγηση τόνισε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αν κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι τότε θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος επίτροπος μίλησε επίσης για ενθαρρυντική πρόοδο σε μια σειρά από θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε τα εναπομείναντα θέματα και παρότι δεν κρύβω την πολυπλοκότητα των θεμάτων θεωρώ ότι μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα», είπε και πρόσθεσε ότι θα έρθει στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου για το σκοπό αυτό. «Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον ESM να εξετάσει τα μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Θα δώσω περισσότερα στοιχεία στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε και ο Ρέγκλινγκ αναγνωρίζοντας επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Όπως είπε στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά το χρέος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε ο κ. Ρέγκλιγνκ.

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα

Από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο αναφερόμενοι στη συνεδρίαση πως επανεπιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις». Κατά τις ίδιες πηγές, το Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα.


σχετικα αρθρα