Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο τονίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «έπνιξαν» τις ελπίδες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη ρύθμιση χρέους.

«Bad news for Tsipras’s hopes of a Greek debt-relief commitment - and of staying in power» («Ασχημα νέα για τις ελπίδες του Τσίπρα να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να παραμείνει στην εξουσία»), είναι η αρχή της ανάλυσης του πρακτορείου.

Το Bloomberg σημειώνει πως το Eurogroup έστειλε μήνυμα πως δεν θα δεσμευεί για την ελάφρυνση χρέους που ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του, τονίζοντας πως «κατέπνιξε τις ελληνικές ελπίδες για μια υπόσχεση όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυτό το έτος.»

«Με τις κυβερνήσεις να είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία το επόμενο έτος (2017), η στάση τους σημαίνει ότι το αίτημα δεν θα συζητηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 το νωρίτερο» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

H αναβολή της ρύθμισης του χρέους και η πιθανότητα ενός τέταρτου προγράμματος θα αποτελούσε ένα τεράστιο πολιτικό χτύπημα στην κυβέρνηση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University, Νικόλας Οικονομίδης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί μια δέσμευση για συγκεκριμένη και ποσοτικοποιημένη μείωση για το ελληνικό χρέος το 2018, πριν αυτό εξετάσει την περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.