Στον αριθμό ρεκόρ των 15 δισ. ευρώ φτάνει το χρόνο η φοροδιαφυγή στη χώρα μας αποτελώντας μαζί με την Ιταλία τις δύο χώρες στην Ευρωζώνη με τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας και φοροαποφυγής.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το φορολογικό τμήμα της Ernst Young στη χώρα μας η φοροδιαφυγή εκτιμάται  ότι κυμαίνεται από 6%-9% του ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 10-15 δις ευρώ ετησίως.

Το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα με φοροδιαφυγή της τάξης των 3,5 έως 9 δις ευρώ το χρόνο η ποσοστό 1,9%-4,7% του ΑΕΠ.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής συνυπολογίζεται και η απώλεια εσόδων για το δημόσιο  από την αποφυγή η μη είσπραξη του Φ,Π.Α από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που όπως εκτιμάται φτάνει τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων αυτή εκτιμάται ότι αγγίζει το 0,15% του ΑΕΠ η 300 εκ.ευρώ ετησίως.Που όμως οφείλεται το μεγάλο αυτό ποσοστό φοροδιαφυγής στη χώρα μας;

Οπως αναφέρεται στην έρευνα βασικοί παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, η αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια,η έλλειψη πολιτικής βούλησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μη αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων στη χώρα μας που ως γνωστόν ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή.

Στις προτάσεις τους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής οι τεχνοκράτες της Ernst Young κάνουν λόγο για την ανάγκη μαζικής  χρήσης του πλαστικού χρήματος για τις αγορές τους ,τη μείωση των φορολογικών συντελεστών,τη διενέργεια μόνιμων  φορολογικών ελέγχων και την νομοθέτηση σταθερού και σε βάθος χρόνου  φορολογικού  συστήματος.