current views are: 7

10 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:35

«Στροφή» ΔΝΤ για χρέος: «Όχι» ελάφρυνση τώρα, ζητάμε οδικό «χάρτη»

«Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» από την Ελλάδα, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ταμείου για αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Δημοσίευση 16:35’

«Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» από την Ελλάδα, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ταμείου για αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ. 

«Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» από την Ελλάδα, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ταμείου για αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και τονίζοντας πως δεν χρειάζεται προκαταβολική μείωση του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ράις δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν προκαταβολικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, προκειμένου το ΔΝΤ να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως το Ταμείο καλωσορίζει τις νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους που θα παρουσιαστούν στις 5 Δεκεμβρίου

«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και τόνισε:

Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα.

«Όταν πάμε στο Δ.Σ. θέλουμε θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βγαίνουν οι αριθμοί», επανέλαβε.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος, αρκέστηκε να πει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Σημείωσε όμως ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους (DSA) στο πλαίσιο της έκθεσης για την οικονομία.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζέρι Ράις δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι αυτές».

«Έχουμε τονίσει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις του ελεύθερου εμπορίου, ειδικά για όσους νιώθουν πως έχουν μείνει πίσω. Το Ταμείο υποστηρίζει πως πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα περιορίζουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις», είπε ακόμα. 


σχετικα αρθρα