Πτώση σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σε αντίθεση με το έντονα ανοδικό ρεύμα που καταγράφηκε στις αποδόσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα bond ticker της Yahoo, οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (που κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις τους) μειώθηκαν σημαντικά σήμερα σε όλες τις διάρκειες, με εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ και μία πιθανή μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Μία επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα μείωνε τη συνολική προσφορά και θα αύξανε συνεπώς, αν δεν υπάρξει μεταβολή άλλων παραγόντων, τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,20%. Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης στο 1,89% (που είναι υψηλό επίπεδο έτους) και των ισπανικών τίτλων 14 μονάδες βάσης στο 1,40%. Κατά 13 μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας στο 3,39% και της Γαλλίας στο 0,65%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκαν 10 μονάδες βάσης στο 0,30%.

Το Reuters είχε μεταδώσει την Τρίτη ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί κατά 36 μονάδες βάσης, «με το κλίμα των επενδυτών να ενισχύεται από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».