Η αντίστροφη μέτρηση για την επικείμενη διαπραγμάτευση στα εργασιακά έχει ξεκινήσει καθώς αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου θα βρεθεί απέναντι στο κουαρτέτο ως επικεφαλής της ελληνικής πλευράς.

Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πυκνώσει οι επαφές των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση στα θέματα που δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.  

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει σταλεί στους δανειστές το κείμενο αρχών, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο οποίο η ελληνική πλευρά καταγράφει κατά κύριο λόγο τα σημεία αυτά, επισημαίνοντας ότι και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παραμένει σταθερή στον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ολόκληρη η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης στήνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τον σεβασμό των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενδεχομένως να γίνει αποδεκτή η πρόταση της "Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων" για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης.  

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες οι δανειστές μάλλον θα συμφωνήσουν στην επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, αλλά θα ζητήσουν το πάγωμα των εισαγωγικών στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2018.