Ως  ''δίδαγμα'' για την Ευρώπη χαρακτήρισε την εκλογή Τραμπ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι ''η ήπειρος πρέπει να κρατήσει τον έλεγχο της μοίρας της και να έχει ισχυρή οικονομία''.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί αν οι αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική τον Δεκέμβριο θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Βραχυπρόθεσμα, παρακολουθούμε στενά την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρέπει να αποφευχθούν υπερβολικές διακυμάνσεις. Κοιτάζοντας στο μέλλον, θα αξιολογήσουμε τις συνέπειες από την εκλογή του κ. Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ενισχύεται. Αυτό ήταν ορατό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο Κερέ σε συνέντευξη που έδωσε στον γαλλικό όμιλο εφημερίδων EBRA.

«Είναι ασφαλώς μείζον γεγονός», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της ΕΚΤ στην εκλογή Τραμπ, προσθέτοντας: «Δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να αξιολογήσει τις πολιτικές συνέπειες. Υπάρχει, όμως, ένα δίδαγμα για την Ευρώπη: Σε έναν κόσμο, όπου τα σοκ αυξάνονται, η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τον έλεγχο της μοίρας της. Για να είναι ισχυρή η Ευρώπη σε όρους άμυνας και ασφάλειας, θα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία. Και για να είναι ισχυρή η οικονομία, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες και η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργεί καλύτερα».

Ο Κερέ επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει πολύ χαλαρή έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σταθερά προς το 2% (τον στόχο της ΕΚΤ). «Εάν η ευρωπαϊκή οικονομία επανακτήσει τη δυνατότητα να δημιουργεί αυτοδύναμα ανάπτυξη, τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε επίπεδα πιο ευνοϊκά για τις αποταμιεύσεις», τόνισε.