Εισοδήματα κάτω από το περυσινό αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ δήλωσαν πέρυσι στην εφορία ο ένας στους δύο μισθωτούς και συνταξιούχους η το 55% από τα 5,4 εκ. των μισθωτών και συνταξιούχων σύμφωνα με επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχει γίνει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία σε σύνολο 5,4 εκ. μισθωτών και συνταξιούχων τα 3 εκατ.  δήλωσαν μισθό η σύνταξη μέχρι 800 ευρώ το μήνα που ήταν το αφορολόγητο όριο, ενώ ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 5.500 ευρώ το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι τα 3 εκ. των παραπάνω φορολογουμένων δεν κατέβαλαν  πέρυσι φόρους μέσω μηνιαίας παρακράτησης, ωστόσο από φέτος , και σε ένα σημαντικό  μέρος από αυτούς ,παρακρατείται μέρος του μισθού ή της σύνταξης καθώς  τα  αφορολόγητα όρια έχουν ,μειωθεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα η ετήσια έκπτωση φόρου ,με εξαίρεση τους φορολογούμενους που έχουν 3 η περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, από 2.100 ευρώ να μειωθεί στα 1900-2000 ευρώ ανάλογα με την ατομική η οικογενειακή κατάσταση.  

Η υπαγωγή στο αφορολόγητο όριο εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και αυτοαπασχολουμένων έχει προκαλέσει την αντίδραση του Δ.Ν.Τ το οποίο έχει πει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αφορολόγητο όριο και να διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε να πληρώνουν φόρους και όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.