Δυσοίωνες για τις τσέπες των Νεοελλήνων είναι για την ερχόμενη διετία οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν εξ αιτίας του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και των δημοσιονομικών στόχων που αυτό θέτει έως το 2018 για την εκταμίευση των νέων δανείων ύψους 89 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ.

Οι φοροεπιβαρύνσεις μόνο τη διετία 2015-2016 αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. φτάνοντας φέτος συνολικά τα 65,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα δύσκολα για τους φορολογούμενους θα συνεχιστούν  και την ερχόμενη διετία 2017-2018 οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο. Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν το 2017 τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να φτάσουν τα 67,9 δισ. ευρώ δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον και θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις αναπροσαρμογές (λόγω αύξησης Ε.Φ.Κ και Φ.Π.Α) των τιμών  των καυσίμων, των τσιγάρων, των ηλεκτρικών τσιγάρων, του καφέ, του ειδικού τέλους σταθερής τηλεφωνίας και της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α σε νησιά του Αιγαίου.

Εκτός των παραπάνω με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο και ορισμένα ισχύουν από τον περασμένο Ιούνιο αλλάζουν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, επιβαρύνοντας κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και τους περίπου 575.000 ετεροαπασχολούμενους αγρότες που φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς οι συντελεστές φορολόγησής τους αυξάνονται από 13% από το πρώτο ευρώ σε 22%-45% ανάλογα με το εισόδημα.

Επίσης θα κληθούν, όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις, να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου από 75% στο 100%.Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς φιορολόγησης για τους συνδρομητές της σταθερής τηλεφωνίας καθώς από 1/1/2017 θα επιβάλλεται στον μηνιαίο η διμηνιαίο λογαριασμό πρόσθετο τέλος 5% επί των καθαρών τηλεπικοινωνιακών τελών(προ ΦΠΑ), ενώ όσοι έχουν σύνδεση με τη συνδρομητική τηλεόραση θα έχουν στο λογαριασμό τους πρόσθετο τέλος της τάξης του 10% .Τέλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους θα καταβάλουν αυτοτελή φόρο επί των μισθωμάτων σε ποσοστό 15% (από 11%) για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως και 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Από την άλλη δραστικός προβλέπεται και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών με μόνη εξαίρεση τη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου που περιλαμβάνει τις  αποδοχές των υπαλλήλων και η οποία αυξάνει κατά 300 εκ.ευρώ. Ειδικότερα οι δημόσιες δαπάνες από 90,2 δισ. ευρώ φέτος θα διαμορφωθούν του χρόνου στα 89,3 δισ. ευρώ και το 2018 στα 87,6 δισ. ευρώ.

Απώτερη επιδίωξη  όλων των παραπάνω να επιτευχθούν, τα συμφωνημένα με τους δανειστές, πρωτογενή πλεονάσματα του Προϋπολογισμού που καθορίστηκαν στο 1,75%του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018. Μόνο παρήγορο στοιχείο για τους φορολογούμενους την ερχόμενη διετία είναι οι προβλέψεις για αύξηση κατά 2,7 % και 2.9% του Α.Ε.Π γεγονός που από τη μια θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά από την άλλη θα βάλει επιπλέον χρήματα στην τσέπη των εργαζομένων που τα 7 χρόνια της ύφεσης γνώρισαν μόνο περικοπές στις αποδοχές τους. Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για αύξηση του κατά κεφαλήν ονομαστικού μισθού κατά 1% το 2017 και 2% το 2018.