«Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, δεν μπορεί να δώσει ό, τι η Ελλάδα ήλπιζε για την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας πως «η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μειώνει την ικανότητα να επηρεάσει τους πιστωτές για το ζήτημα».

«Ο Ομπάμα εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος, αλλά η αλήθεια του θέματος είναι ότι η εξουσία έχει ήδη στραφεί προς την μετάβαση που Τραμπ», δήλωσε στο Bloomberg, ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης. 

Με τη σειρά τους οι «New Jork Times» υποστηρίζουν, πως πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την επίσκεψη Ομπάμα, διότι ήταν θερμός υποστηρικτής της χώρας, ενώ με επίσκεψή του στο Βερολίνο, θα μπορούσε να πείσει και την καγκελάριο Μέρκελ, για ελάφρυνση του χρέους». «Αλλά η δυνατότητα αυτή, εξατμίζεται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», υπογραμμίζει .

«Η προσδοκία ήταν ότι ο Ομπάμα θα έστελνε ένα μήνυμα για το πόσο εντυπωσιασμένος είναι με την ελληνική πρόοδο. Αλλά με δεδομένο ότι θα τον διαδεχθεί ο Τραμπ, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά», σχολίασε ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν στην Ελλάδα. 

Στη χειρότερη περίπτωση, μία αποτυχία να εξασφαλιστεί η ελάφρυνση χρέους πριν ορκιστεί ο Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα, με επιπλοκές για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφουν οι New York Times.

«Ακόμη και πριν από την εκλογή του Τραμπ, τα προβλήματα του Τσίπρα αυξάνονταν όλο τον χρόνο. Η δημοτικότητά του έπεσε μετά από τις νέες περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων, για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, που εξόργισαν περισσότερο τους Ελληνες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο κίνδυνος είναι τώρα ότι η Ελλάδα μπορεί να φανεί ξανά ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, καθώς οι σημαντικές εκλογές σε αρκετές χώρες την επόμενη χρονιά μπορεί να στρέψουν την προσοχή μακριά από τη σταθεροποίηση της χώρας, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.