Το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην υπάρξουν αχρείαστα εμπόδια κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Β' αξιολόγησης από τους Θεσμούς προκειμένου ν’ ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, μετέφερε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο.

  Το θέμα θίχτηκε- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ των δυο πλευρών που διήρκησε περί τα 40 λεπτά με τον Μπαράκ Ομπάμα να αποδέχεται την ελληνική θέση και να διευκρινίζει πως η αμερικανική πλευρά θα δουλέψει προς αυτή τη κατεύθυνση. Η θέση αυτή πάντως ερμηνεύεται ως αίτημα της ελληνικής πλευράς το ΔΝΤ να μην βάλει προσκόμματα εγείροντας απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα υπεγράφησαν στο τρίτο μνημόνιο.

 Επιπλέον στη κυβέρνηση τονίζεται πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια ξεκάθαρη δήλωση που να μην ζητά νέα μέτρα λιτότητας παρά μόνο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από κει και πέρα οι κ.κ. Τσίπρας και Ομπάμα συζήτησαν για το Κυπριακό όπου υπήρξε κοινή διαπίστωση για την ανάγκη κοινώς αποδέκτης και δίκαιης λύσης, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντίθετα εκτενής αναφορά έγινε στο θέμα του προσφυγικού  με την κυβερνητική πλευρά να τονίζει την ανάγκη υλικοτεχνικής βοήθειας και στήριξης των ευπαθών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Κοτζιάς, Παππάς και Καλπαδάκης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και δεύτερη για θέματα αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.