current views are: 2

16 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:05

Εργασιακά: Στα τεχνικά κλιμάκια η διαπραγμάτευση για συμβάσεις και απολύσεις

Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν λεπτομερώς τα εργασιακά καθώς η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τους δανειστές, ήταν σύντομη και διήρκεσε περίπου μια ώρα. 

Δημοσίευση 08:05’

Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν λεπτομερώς τα εργασιακά καθώς η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τους δανειστές, ήταν σύντομη και διήρκεσε περίπου μια ώρα. 

Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν λεπτομερώς τα εργασιακά καθώς η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τους δανειστές, ήταν σύντομη και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξέθεσε στους δανειστές τις θέσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, οι οποίες μένουν σταθερές. Η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στοιχεία και τεκμηρίωσε με επιχειρήματα την αναγκαιότητα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και για ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επεκτασιμότητα κλαδικών κλπ). Κύριο όπλο στα χέρια της ήταν το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου για το άλλο μείζον θέμα, τις ομαδικές απολύσεις, “υποστηρίξαμε τεκμηριωμένα ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις», σημείωναν αρμόδιες πηγές. Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του ορίου πέραν του οποίου οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές – και εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία – είναι πάγιο αίτημα του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ανοίξει τα χαρτιά του ζητώντας αύξηση του ορίου. Σήμερα ισχύει όριο στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις με πάνω 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των απασχολούμενων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 – 300 εργαζόμενους.

Πάντως η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στο “κοινωνικό πλάνο” ανάσχεσης των επιπτώσεων στην περίπτωση ομαδικών απολύσεων προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και ζητώντας δεσμεύσεις από την πλευρά των εργοδοτών για την υλοποίησή του.

Το “κοινωνικό πλάνο”  προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις θα έχουν την έγκριση του υπουργείου μόνο στην περίπτωση έμπρακτης δέσμευσης του εργοδότη για χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων όπως: α) χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των απολυμένων, β) κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση.

 

 


σχετικα αρθρα