Σε οριστική συμφωνία -εκτός απροόπτου- οδηγούνται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των πιστωτών που συναντώνται το απόγευμα για να καθορίσουν τις τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου που θα ισχύσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οι μόνες εκκρεμότητες που παραμένουν έχουν να κάνουν με τις οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από παρακρατούμενους φόρους υπέρ τρίτων (ΦΠΑ και ΦΜΥ) για τους οποίους η μεν Κυβέρνηση δεν δέχεται καμιά διαγραφή αντιθέτως με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου που ζητούν κούρεμα σε όλες τις οφειλές προς το δημόσιο.

Χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρότεινε και έγινε αποδεκτό στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα τραπεζικά  δάνεια να κουρεύονται τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν οι δανειολήπτες προς το δημόσιο όχι όμως το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής, ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται για Φ.Π.Α και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Υπό συζήτηση θα τεθεί και το ζήτημα του χρόνου κατά τον οποίο θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα σε βάρος ενός δανειολήπτη που θα υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να ισχύουν οι κατασχέσεις ανεξαρτήτως της υπαγωγής του δανειολήπτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ αντιθέτως η Κυβέρνηση ζητεί "πάγωμα" των διαδικασιών για 2 μήνες και επιπλέον χρόνο παγώματος αν το εγκρίνουν οι πιστωτές.Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα των οφειλών. Οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου ζητούν να μετρούν οι τραπεζικές οφειλές που συγκεντρώθηκαν ένα χρόνο πριν από την ψήφιση του νόμου,ενώ η Κυβέρνηση από την εφαρμογή του νόμου.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συμφώνησαν επίσης χθες ότι τουλάχιστον 30 δισ. από τα 90 δισ. των οφειλών στις εφορίες κρίνονται ως μη εισπράξιμα καθώς προέρχονται από πτωχευμένες επιχειρήσεις η επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους εδώ και χρόνια,από θανόντες ελεύθερους επαγγελματίες η από φορολογουμένους που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις.

Τα δύο μέρη διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για το χρονικό διάστημα που απαιτείται  να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καθώς  οι μεν πιστωτές ζητούν χρονική διάρκεια ενός έτους ,ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο χρόνος του ενός έτους δεν επαρκεί για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας  ότι απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος.