Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ολοκληρώθηκε, η παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους ήταν εμφατική και… επαναλαμβανόμενη (αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αυτό το σημαίνων θέμα κατά τις επαφές και τις δημόσιες τοποθετήσεις του στην Ελληνική πρωτεύουσα) και το Βερολίνο για πολλοστή φορά έκανε πως δεν άκουσε.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του απερχόμενου Προέδρου κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που υποσχέθηκε πως θα ασκήσει πιέσεις προς τους πιστωτές προς αυτή την κατεύθυνση:

 Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό μεταρρυθμίζεται. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας. Θα κάνω ό,τι μπορώ να πείσω τους πιστωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει, είναι καλό για ολόκληρό τον κόσμο.

Αλλά και στην χτεσινή ιστορική ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ομπάμα επέμεινε στη θέση του, θέλοντας για πολλούς να αφήσει μία παρακαταθήκη ως πρόεδρος:

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι «κλειδί» για να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό για να βρουν ελπίδα οι νέοι, για να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον, σύστημα εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες, γιατί ξέρουμε ότι τίποτα δεν λύγισε το ελληνικό πνεύμα. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ.

Αυτές οι τοποθετήσεις αναλύθηκαν επαρκώς από τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία αφιέρωσαν αρκετό χώρο στις σελίδες τους για το ταξίδι και τις επισημάνεις του αμερικανού Προέδρου. Χαρακτηριστικό είναι το editorial του πρακτορείου Bloomberg, [το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί πως αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει σταθεί επικριτικά κατά της ελληνικής κυβέρνησης], όπου αναφέρει πως ο Ομπάμα έχει δίκαιο για ένα πράγμα. «Το να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ελάφρυνση χρέους. Αυτό ωστόσο ίσως να είναι δύσκολο να συμβεί, εκτός εάν η γερμανική κυβέρνηση αποφασίσει να είναι λιγότερο ευαίσθητη απέναντι στους ψηφοφόρους της», αναφέρει το πρακτορείο και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει εμφατικά:

Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα δεν είναι ακόμα πρόθυμες. Με τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία να πλησιάζουν και την υπομονή με τις ατελείωτες δυσκολίες της Ελλάδας να λιγοστεύει,  είναι απρόθυμες να αναγκάσουν τους φορολογούμενούς τους σε νέες απώλειες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υποκύψουν στο αναπόφευκτο, αλλά όσο περισσότερο το αναπόφευκτο καθυστερήσει, τόσο το καλύτερο.

Ήρθε η στιγμή για τους ευρωπαίους ηγέτες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους πως η οικονομική δυσπραγία είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και όχι να τραβάει εις το διηνεκές, και ότι η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Μία συνεχιζόμενη υποκριτική πολιτική θα ακρωτηριάσει τις προοπτικές τις Ελλάδας και εάν αυτό συμβεί το οικονομικό και πολιτικό κόστος δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα.

Ο Ομπάμα, αμέσως μετά την Αθήνα, προσγειώθηκε στο Βερολίνο. Και στις συναντήσεις που θα έχει με την γερμανική ηγεσία – τον πολιτικό ηγέτη της Ευρώπης κακά τα ψέματα- θα θέσει το θέμα του χρέους. Το Βερολίνο, όπως ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αρκέστηκε μόνο να σημειώσει τα όσα είπε ο Ομπάμα. «Λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ' αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση.

Αλλά η πραγματική απάντηση ήρθε από τον ιθύνων νου της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προχτές επέμεινε στην γνωστή άκαμπτη στάση του. Επέμεινε δηλαδή πως εάν γίνει η ελάφρυνση χρέους, αυτό θα σταθεί αφορμή για την Αθήνα ώστε να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε για ακόμη μία φορά έμμεση αναφορά στο Grexit, τονίζοντας πως για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει να μετασχηματίσει την οικονομία και τη διοίκησή της:

Εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα (σ.σ. ευρώ), θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκηση της και την οικονομία της ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. (…) Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε στους έλληνες “θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας”, αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις.

Και μπορεί η Αθήνα να εκτιμά πως έχει σημαίνοντες συμμάχους στη μάχη που θα δώσει για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς τη συναίνεση του Βερολίνου όμως λίγα πράγματα θα γίνουν. Και στο βαθμό που ούτε ο Ομπάμα μπορεί να πείσει τη Γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει προς αυτή την κατεύθυνση οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι υψηλές…