Νέα απάντηση, αυτή τη φορά ακόμη πιο άμεση, έδωσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τις δηλώσεις για το ελληνικό χρέος.

Έτσι, μία ημέρα μετά την αναχώρηση του Ομπάμα από την Αθήνα και ενώ αναμένονται οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ και της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ο Σόιμπλε διαμηνύει πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να συναινέσει σε ελάφρυνση χρέους:

Με όλο το σεβασμό, όποιος μιλά τώρα για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν υποστηρίζει όσους θέλουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές, ο Σόιμπλε δήλωσε πως εάν γίνει η ελάφρυνση χρέους, αυτό θα σταθεί αφορμή για την Αθήνα ώστε να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε για ακόμη μία φορά έμμεση αναφορά στο Grexit, τονίζοντας πως για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει να μετασχηματίσει την οικονομία και τη διοίκησή της:

Εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα (σ.σ. ευρώ), θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκηση της και την οικονομία της ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. (…) Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε στους έλληνες “θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας”, αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις.