current views are: 2

18 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:16

Έτοιμες οι τράπεζες να «κουρέψουν» τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων

«Κούρεμα» των κόκκινων δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 και 40 δισ  σε βάθος τριετίας, ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο ρυθμίσεων

Δημοσίευση 10:16’

«Κούρεμα» των κόκκινων δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 και 40 δισ  σε βάθος τριετίας, ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο ρυθμίσεων

«Κούρεμα» των κόκκινων δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 και 40 δισ. σε βάθος τριετίας, ετοιμάζονται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο ρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% έως τα τέλη του 2019.  

Τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank στο «μέτωπο» της διαχείρισης των καθυστερήσεων αποτιμήθηκαν θετικά, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» και μάλιστα σε αυτή την πρόοδο, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Εθνική στις 23 Νοεμβρίου και την Alpha Bank ΑΛΦΑ στις 30 Νοεμβρίου, αποδίδεται και η «ευφορία» στη χρηματιστηριακή αγορά και στους τίτλους του κλάδου το τελευταίο διήμερο.

Στην τριετία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει σχεδιαστεί η μείωση κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έναν συνδυασμό ρυθμίσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, πωλήσεων της τάξης των 6 με 7 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεων για είσπραξη 5 με 6 δισ. ευρώ και διαγραφών ύψους 15 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ρυθμίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις για ακόμη 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δεν θα είναι αξιοσημείωτες.

Ενώ για το 2017 οι στόχοι φαίνονται να είναι επιτεύξιμοι σχετικά άνετα υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μικρή επιδείνωσή τους, στη διετία 2018-2019, οπότε πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, είναι κρίσιμη η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι καίρια – κυρίως η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και η καθιέρωση των νέων κανόνων εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και η λειτουργία της αγοράς και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.


σχετικα αρθρα