Αρνείται ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ότι με την πρόσφατη υπουργική του απόφαση, που «ξεκλειδώνει» την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός για το έργο εξόρυξης στη Χαλκιδική, αναιρεί προηγούμενη απόφαση του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου» (σ.σ. επί υπουργίας Σκουρλέτη), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση (15/7/2016) που προέβλεπε την επιστροφή του προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος» που αφορά τη «Μονάδα Μαντέμ Λάκκου».

Ακόμη, αναφέρει ότι το υπουργείο ενέκρινε τροποποιήσεις της βασικής μελέτης για το συνολικό υποέργο Σκουριών. «Ως τυπική απόρροια αυτού, η εταιρεία ενσωμάτωσε τροποποιήσεις στην επιμέρους μελέτη της "Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών". Αυτές εγκρίνει η απόφαση της 11/11/2016», συμπληρώνει.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, μπαίνουν οι βάσεις για να «ξεπαγώσει» η κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, εφόσον ληφθεί άδειας δόμησης από την Πολεοδομία, μετά την επικαιροποίηση του φακέλου.

Όσον αφορά την τωρινή απόφαση Σταθάκη, μετά από την απαίτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, η «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών  του ΥΠΕΝ αίτηση για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. 

Η συγκεκριμένη αίτηση, όμως, παρέμενε χωρίς απάντηση με αποτέλεσμα να μένει η επένδυση στον αέρα, μέχρι την τωρινή απόφαση Σταθάκη.