Παραδόθηκε πριν από λίγες ώρες στην Κυβέρνηση το κείμενο συμφωνίας που συνέταξαν οι θεσμοί με βάση το οποίο θα συνεχιστούν έως την ερχόμενη Τρίτη οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο για τα εκκρεμή ζητήματα (εργασιακό, δημοσιονομικό κενό 2017-2018,μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2017-2020) και πρωτογενή πλεονάσματα, εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κλπ) στα οποία  υπάρχει σημαντική απόσταση σύγκλισης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών "βλέπουν" δημοσιονομικό κενό για το 2017 ύψους 50 εκ. ευρώ και 600 εκ.ευρώ για το 2018 οπότε και λήγει το τρίτο Μνημόνιο.

Ειδικότερα το κενό ύψους 50 εκ.ευρώ του 2017 θεωρείται από την Κυβέρνηση ως πολύ εύκολο να καλυφθεί, αντιθέτως με το κενό των 600 εκ.ευρώ του 2018 οπότε και έχει οριστεί  το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό να φτάνει, όπως και μετά το 2018, το δυσθεώρητο 3,5% του ΑΕΠ.

Τα ''αγκάθια''

Τα αγκάθια που εξακολουθούν να χωρίζουν Ευρωπαϊκούς θεσμούς και Δ.Ν.Τ από τη μια και Κουαρτέτο και Κυβέρνηση από την άλλη εξακολουθούν να είναι οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών ή επιχειρησιακών που ισχύουν σήμερα σε ποσοστό απασχολούμενων  άνω του 90%,ο περιορισμός στις απολύσεις των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Το αν θα  επιλυθούν ή όχι οι σημαντικότερες εκκρεμότητες για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης αυτό θα κριθεί έως την ερχόμενη Τρίτη από τις διαπραγματεύσεις θεσμών και οικονομικού επιτελείου που θα είναι εκ του σύνεγγυς, ενώ  στη συνέχεια η όποια επικοινωνία θα γίνεται εξ αποστάσεως μέσω fax και e-mail  καθώς από την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας.

Οι συνομιλίες Κυβέρνησης και δανειστών τελούν υπό την σφοδρή επιθυμία της Κυβέρνησης για κλείσιμο της  β αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5 ης Δεκεμβρίου έτσι  ώστε να ανοίξει, όπως έχει συμφωνηθεί με την υπογραφή του Μνημονίου, ο δρόμος για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.