Σε κρίσιμη καμπή έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ως προς το καυτό θέμα των εργασιακών, έπειτα και από το σημερινό ραντεβού της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα, τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις, στα οποία σήμερα επετεύχθη πρόοδος. Αυτό βεβαίως κατά τις ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές είναι ακόμη κοντά σε συμφωνία καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι δανειστές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πιο σκληρές θέσεις.

Κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του.

Αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη γα τον προϋπολογισμό του 2017 .

Στην συνέχεια θα γίνει συνάντηση για τα θέματα φορολογικής διοίκησης όπου θα συζητηθεί και το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής εσόδων.