current views are: 7

20 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:21

«Κλείδωσαν» τα δημοσιονομικά για το 2017, στα 600 εκατ. ευρώ το κενό για το 2018 – Ομαδικές απολύσεις, το μεγάλο «αγκάθι»

Στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 στη συνάντηση που είχε σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπρόσωπους των δανειστών, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δημοσίευση 18:21’

Στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 στη συνάντηση που είχε σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπρόσωπους των δανειστών, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 στη συνάντηση που είχε σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπρόσωπους των δανειστών, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως πλέον δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αύριο στις 18:00 ο προϋπολογισμός για το 2017 θα κατατεθεί δίχως εκκρεμότητες και αστερίσκους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνία φαίνεται να επήλθε για την χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η οποία θα γίνει μέσω πόρων από την υπεραπόδοση των εσόδων. Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. 

Ζήτημα εξάλλου παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2018 που οι Θεσμοί το υπολογίζουν σύμφωνα με το κείμενο που έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση στα 600 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, όπως φαίνεται είναι τα εργασιακά, για τα οποία θα διεξαχθεί εκ νέου συνάντηση αύριο, με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα, τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις, στα οποία σήμερα επετεύχθη πρόοδος. Αυτό βεβαίως κατά τις ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές είναι ακόμη κοντά σε συμφωνία καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι δανειστές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πιο σκληρές θέσεις.

Το ΔΝΤ επέμεινε για ακόμη μία φορά στη θέση του περί πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της, ενώ σημείωσαν πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έκανε καμία δήλωση, με πηγές της ελληνικής πλευράς να σημειώνουν πως «η συζήτηση συνεχίζεται».

Οι κύριες «δευτερεύουσες» δράσεις

Την ίδια ώρα, πέρα από τα βασικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές δευτερεύουσες δράσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Καθημερινή είναι οι εξής:

  • Δώδεκα δράσεις στο σκέλος των εσόδων. Εξ αυτών, οι επτά παρεμβάσεις αφορούν τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα συμβάλουν επί της ουσίας στην καλύτερη λειτουργία της. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα πέντε μέτρα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων. Να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες από αυτές τις δράσεις απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
  • Πέντε δράσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Υπάρχουν ακόμη μέτρα από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει και τις προτάσεις της τρίτης εργαλειοθήκης του Οργανισμού. Επίσης, προβλέπεται και η υιοθέτηση νομοθεσίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης σε τουριστικά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και βιομηχανία τροφίμων.
  • Δύο δράσεις στον τομέα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων με έμφαση στον επάγγελμα των μηχανικών.
  • Επτά δράσεις στον κλάδο της ενέργειας. Οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν τόσο με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και με εκείνη του φυσικού αερίου.
  • Πέντε δράσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ανεξαρτήτως των ενεργειών που πρέπει να προχωρήσουν για να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2017 το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (ορισμός διοικητικού συμβουλίου και κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού του), θα πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η προώθηση των διαδικασιών για πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, που ενδεχομένως να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
  • Τέσσερις δράσεις για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υιοθετηθεί νόμος που θα εισάγει σύστημα μόνιμης κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την ολοκλήρωση των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια.
  •  Δέκα δράσεις σχετικά με το σύστημα Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η δέσμευση για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
  • Τέσσερις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προετοιμαστεί το τριετές σχέδιο δράσης για την Παιδεία. Υπάρχει, επίσης, και το πρόβλημα με τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ν. Φίλη για το καθεστώς απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, με τους δανειστές να ζητούν την ανατροπή της.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η διαπραγμάτευση έως και την Τρίτη, που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως, ανέφερε ο αξιωματούχος, θέτοντας ως χρονικό ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα