current views are: 5

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:44

Μπαράζ συναντήσεων με τους θεσμούς: «Κλείδωσαν» τα δημοσιονομικά για το 2017 – «Αγκάθι» τα εργασιακά

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό 

Δημοσίευση 06:44’

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τη φορολογική διοίκηση κ.ά.

Εν τω μεταξύ, στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 στη συνάντηση που είχε χθες το οικονομικό επιτελείο με τους εκπρόσωπους των δανειστών, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως πλέον δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σήμερα το απόγευμα. ο προϋπολογισμός του 2017 θα κατατεθεί δίχως εκκρεμότητες και αστερίσκους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνία φαίνεται να επήλθε για την χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η οποία θα γίνει μέσω πόρων από την υπεραπόδοση των εσόδων. Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Ζήτημα εξάλλου παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2018 που οι Θεσμοί το υπολογίζουν σύμφωνα με το κείμενο που έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση στα 600 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται, επί του παρόντος, ως εξής:

   10:00  Αγορές προϊόντων

   11:30  Χρηματοπιστωτικά

   13:30  Δικαιοσύνη

   14:30  Ενέργεια

   15:30  Αποκρατικοποιήσεις

   16:30  Διαφθορά

   17:30  Φορολογική διοίκηση

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Σημαντικότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, όπως φαίνεται είναι τα εργασιακά, για τα οποία θα διεξαχθεί εκ νέου συνάντηση αύριο, με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα, τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις, στα οποία σήμερα επετεύχθη πρόοδος. Αυτό βεβαίως κατά τις ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές είναι ακόμη κοντά σε συμφωνία καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι δανειστές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πιο σκληρές θέσεις.

Το ΔΝΤ επέμεινε για ακόμη μία φορά στη θέση του περί πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της, ενώ σημείωσαν πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έκανε καμία δήλωση, με πηγές της ελληνικής πλευράς να σημειώνουν πως «η συζήτηση συνεχίζεται».


σχετικα αρθρα